сряда, 10 юни 2015 г.

Шоколадова тарта със солен карамел- Life Bites @



Продукти:
250 гр брашно
30 г смлени бадеми
150 грама масло
80 грама захар
1 яйце
1 щипка сол
1 щипка ванилия на прах
За соса солен карамел:
70 гр захар
70 мл сметана
една чаена лъжичка масло
щипка сол
За шоколадов крем:
400 мл сметана
300 гр черен/млечен шоколад
Начин на приготвяне:
1. Започнете подготовката на основата. Смесете нарязаното на кубчета студено масло с другите съставки, докато се образува тесто. Увийте във фолио и оставете в хладилник за половин час.
2. Междувременно си подгответе тавичка с падащи стени с размери 20-22 см. (или няколко по-малки). Намажете с масло дъното и стените на формата и поставете лист хартия за печене на дъното.
3. Разточете тестото с точилка върху набрашнена повърхност докато стане с дебелина 3 мм. С помощта на точилката пренесете тестото във формата за печене. Разстелете тестото и оформете с ръце. Ако се получат дупки, запълнете с парченца от останалото тесто.
4. Сложете основата на тартата с тестото за 30 минути в хладилник.
5. Загрейте фурната до 180 º C
6. Покрийте дъното на формата с хартия за печене, напълнете с боб (така че тестото да не бухва при печенето във фурната. Същият ефект се постига, ако набодете тестото с вилица). Печете основата на тартата във фурната за около 25 минути. Ако ръбовете се препекат също можете да ги покрийте с фолио. Извадете от фурната и оставете да се охлади.
8. Пригответе соления карамелен сос. Сложете захарта в тенджера на котлона на средна температура и го оставете да се сгорещи без да бъркате (2 или 3 минути). Когато се образува златист карамел, махнете тенджерата от котлона, веднага добавете маслото, солта и сметаната, и разбъркайте до получаването на гладка смес. (Не трябва да пъхате пръстите си в горещия карамел, особено ако искате да продължите да ги използвате в бъдеще). Оставете да изстине малко преди да излеете карамела върху основата за тартата. След това оставете в хладилник за един час, да се втвърди. (Ако захарта бъде оставена прекалено дълго и карамелът е твърде тъмен, най-добре изхвърлете преди добавянето на сметана и масло, и да започнете процеса отново).
9. Междувременно пригответе шоколадовия крем. За да направите това, поставете сметаната в подходящ съд на котлона. Когато заври, отстранете от огъня и добавете нарязания на ситно шоколад. Оставете за няколко минути и разбъркайте до получаването на гладък крем. Когато шоколадът се охлади малко го излейте върху тартата. Готовата тарта поставете отново в хладилник и оставете да се охлади за през нощта.
10. Можете да декорирате с бита сметана и какао на прах.

Няма коментари:

Публикуване на коментар