2 пакета бисквити с какао
150 гр. масло
150 гр. печени, белени бадеми
продукти за белия крем:
1 кутия сирене Маскарпоне от 500г
1 ч.ч. течна сладкарска сметана
1/2 ч.ч. кристална захар
2 пакетчета ванилия
кората от 1 лимон
продукти за шоколадовия крем:
150 мл. течна сладкарска сметана
1 1/4 натурален шоколад
продукти за украсата:
горчиво какао
физалис
Започнете като приготвите подложката на тортата.
Изсипете двата пакета бисквити в блендера и ги смелете, заедно с
предварително стопеното масло и печените бадеми. Ще получите леко
лепкави бисквитени трохи. Застелете тортена форма с хартия за печене,
като се стараете хартията да покрие и страниците, и пресипете трохите
в нея като леко натъпквате с помощта на лъжица. Оформете борд.
Непременно вмятам, че е много важно да НЕ натъпквате трохите прекалено
силно, защото, когато стегне тортата в хладилника след това няма да
можете да я режете. Целта е подложката да бъде хрупкава и мека. Сложете
подложката да стегне в хладилника, докато приготвите белия крем.
Разбийте сметаната на сняг, след което постепенно добавяйте захарта,
без да преставате да бъркате с миксера до пълното поемане и стопяване на
захарта. Изсипете маскарпонето в сместа и отново разбъркайте добре.
Овкусете с ванилията и лимоновата кора.
Налейте белия крем върху стегналата подложка и заравнете добре. Приберете отново в хладилника.
За да приготвите шоколадовия крем сложете сметаната да се затопли на
котлона. Щом клокне я отдръпнете и начупете в нея шоколада. Разбъркайте
до получаване на хомогенна смес и плътен кафяв цвят. Оставете крема да
изстине и го налейте върху белия ванилено-лимонов крем.
Почукайте формата, за да се заравни.
Охладете тортата за една нощ в хладилник, за да стегне и да поеме
ароматите. Преди поднасяне поръсете с горчиво какао, с помощта на цедка и
украсете с физалис.
Няма коментари:
Публикуване на коментар