100 гр. ореховки (такива)
1/2 ч.ч. натурално какао ( колкото по-добро качество, толкова по-хубав сладкиш. В случая - холандско)
4 яйца
70 мл. ликьор "Бадемов аперитив"
200 мл. сладкарска сметана -течна
1/2 ч.л. бакпулвер
3 узрели круши (сорта на тези е "Попска круша")
за карамела:
3/4 ч.ч. захар
2-3 с.л. вода
за карамеления сос:
още една круша
3-4 с.л. течна сметана
2 с.л. масло
Приготвяне:
* Фурната се загрява на 160*.
* Ореховките се поставят в блендер и смилат фино, с няколко пулса.
* Прибавя се какаото, отново се пуска блендера, колкото да се смесят.
* Прибавя се сметаната, яйцата, жълтъка, бадемовия ликьор и бакпулвера.
* Всичко се разбива добре, докато се получи гладка смес, като на 2-3 пъти се спира, за да се обере сместа по стените и отново пуска блендера, докато съдържанието се хомогенизира.
* Крушите се белят, почистват и нарязват на тънки филийки.
* Прибавят се към сместа и всичко се обърква вече с лъжица или шпатула.
Приготвя се карамела:
- Разбъркват се водата и захарта в средно голям съд на средна температура. Може да се карамелизира само захар, но на мен ми е по-лесно да сложа малко вода, която спомага на захарта еднакво карамелизиране в целия съд. Когато започне да ври се бърка непрекъснато, за да не се образуват кристали - докато започне да се променя цвета и се получи леко златист. Изключва се котлона и до минута цвета се променя в наситен карамелено-кехлибарен. Веднага се изсипва в тавата за печене - с диаметър около 24-26 см.., като се накланя, за покрие добре цялото дъно с тънък пласт карамел. (дебелината на получения сладкиш е около 2.5 см. Може да се коригира с големината на съда, в който се пече). На дъното на съда остава карамел, но той ще трябва за карамеления сос, затова го оставяме настрани.
* Върху карамела се изсипва шоколадовата смес.
* Тавата (или формата за печене) се поставя в по-дълбока тава; тя се пълни с гореща вода до половината на тавичката печене.
* Пече се докато тортата стане твърда в центъра и леко покафенее отгоре - около 40 минути.
* Изважда се от фурната и се оставя да се охлади до стайна температура, а след това се поставя в хладилник за още един час.
*Приготвяне на соса:
- Съдът, в който е правен карамела се връща на котлона; загрява се. Крушата се почиства и нарязва на дребни кубчета; поставя се в съда, заедно със сметаната и 2-3 лъжици вода. Бърка се, докато карамела се разтопи в нея, прибавя се маслото, разбърква се, докато и то се разтопи.
* Може да се гарнира със заквасена сметана или сладолед; може да се залее с карамеления сос веднага, а може и преди сервиране.
*** Захар в сладкиша няма, но сметаната е сладка, а има и карамел.
Заради яйцата и сметаната очаквах да бъде шоколадов-крем-карамел. Но не беше - получи се страхотен сочен, шоколадов сладкиш по-скоро, отколкото торта :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар