сряда, 10 юни 2015 г.

Шоколадова торта с круши- синьора Лидия

Продукти: 
100 гр. ореховки  (такива)
1/2 ч.ч. натурално какао ( колкото по-добро качество, толкова по-хубав сладкиш. В случая - холандско)
4 яйца
70 мл. ликьор "Бадемов аперитив"
200 мл. сладкарска сметана -течна
1/2 ч.л. бакпулвер
3 узрели круши (сорта на тези е "Попска круша") 
за карамела:
3/4 ч.ч. захар
2-3 с.л. вода

за карамеления сос:
още една круша
3-4 с.л. течна сметана
2 с.л. масло

Приготвяне:

* Фурната се загрява на 160*.
* Ореховките се поставят в  блендер и  смилат   фино, с няколко пулса.

* Прибавя се какаото, отново се  пуска блендера, колкото да  се смесят. 
* Прибавя се сметаната, яйцата, жълтъка, бадемовия ликьор и бакпулвера.
* Всичко се разбива добре, докато се получи гладка смес,  като на 2-3 пъти се спира, за да се обере сместа по стените и отново пуска  блендера, докато съдържанието се хомогенизира.
* Крушите се белят, почистват и нарязват на тънки филийки. 
* Прибавят се към сместа и всичко се обърква вече с лъжица или шпатула.  

Приготвя се карамела: 
- Разбъркват се водата и захарта в средно голям съд на средна температура. Може да се карамелизира само захар, но на мен ми е по-лесно да сложа малко вода, която спомага на захарта еднакво карамелизиране в целия съд. Когато започне да ври се бърка непрекъснато, за да не се образуват кристали  - докато започне да се променя цвета и се получи  леко златист. Изключва се котлона и до минута цвета се променя в наситен карамелено-кехлибарен. Веднага се изсипва в тавата за печене - с диаметър около 24-26 см.., като се накланя, за покрие  добре цялото дъно с тънък пласт карамел. (дебелината на получения сладкиш е около 2.5 см. Може да се коригира с големината на съда, в който се пече). На дъното на съда остава карамел, но той ще трябва за карамеления сос, затова  го оставяме настрани. 
* Върху карамела се изсипва  шоколадовата смес. 
* Тавата (или формата за печене) се поставя в по-дълбока тава; тя се пълни с  гореща вода до половината на тавичката печене.
*  Пече се  докато тортата стане твърда в центъра и леко покафенее отгоре -  около 40 минути.
* Изважда се  от фурната и се  оставя да се охлади до стайна температура, а след това се поставя в  хладилник за още един час.
*Приготвяне на соса:
- Съдът, в който е правен карамела се връща на котлона; загрява се. Крушата се почиства и  нарязва  на дребни кубчета; поставя се в съда, заедно със сметаната и 2-3 лъжици вода. Бърка се, докато карамела се разтопи в нея, прибавя се маслото, разбърква се, докато и то се разтопи. 



*  Преди да се сервира, тортата трябва да се обърне в чиния. За целта - тънък нож  се прекарва по ръба на тавичката, за да може  тортата  да се отдели от нея. Поставя се   голяма чиния върху тавичката и много бързо се обръща тортата  (чинията поне с 3-4 см. по-голям диаметър от формата за печене) .
* Може да се гарнира със заквасена сметана или сладолед; може да се залее с карамеления сос веднага, а може и преди сервиране.   


*** Захар в сладкиша няма, но сметаната е сладка, а има и карамел. 
 Заради яйцата и сметаната очаквах да бъде шоколадов-крем-карамел. Но не беше - получи се страхотен сочен, шоколадов сладкиш по-скоро,  отколкото торта :) 

Няма коментари:

Публикуване на коментар