сряда, 10 юни 2015 г.
Терин с цвекло, моркови и крема сирене @
* 1 глава цвекло-средно голяма
* 2-3 големи моркова
* 1 кг. крема сирене
* 5-6 с.л. нигела-може и да пропуснете или да замените с други семена или ядки. На мен ми харесват нейните полезни качества, а също и контраста като цвят.
* бял пипер-прясно смлян
* цветове от горски слез
1. Сварявате в две различни тенджери цвеклото и морковите.Не посочвам точно време, защото зависи от големината на зеленчуците. Трябва да са покрити с вода и да се варят на умерена температура. Варете докато зеленчуците са леко омекнали, но не сварени като за пасиране. Удобни за рязане. По-добре е да са по-меки, отколкото много твърди. От време на време пробвайте с шиш дали са омекнали достатъчно.Морковите се варят по-кратко време. След сваряването, охладете.
2. С помоща на белачката за зеленчуци нарежете моркова на ленти по дължина. Оставете настрана. Цвеклото нарежете с помоща на остър нож, на колкото е възможно по тесни резени. Оставете настрана.
3. Разбийте крема сиренето с белия пипер. Може да използвате и кремообразно козе сирене, ако намерите.
4. Покрийте дъното на кексова форма със стреч фолио, така че, да има краища, достатъчни за загръщане на формата. Наредете на дъното плътно с леко застъпване от резените цвекло. Ако се налага може леко да оформите парчетата. Намажете с лъжица от крема сиренето. Леко загладете. Поставете следващ слой цвекло и отново крема сирене. Редувайте докато запълните 3/4 от обема на формата. След това наредете ленти от моркови като редувате с крема сирене. Най отгоре намажете с крема сирене и поръсете обилно с нигела или ядките по ваше желание. Покрийте със стреч фолиото. Поставете формата в някаква по-голям плоска чиния. Притиснете отгоре с подходяща тежест. Поставете в хладилника за няколко часа. Аз нарязах след 12 часа. При притискането се отделя сок от свареното цвекло и за това е необходимо да се постави кексовата форма в някакъв поднос.
5. Преди поднасянето махнете тежестта, отгърнете фолиото. Поставете върху формата подноса в който ще сервирате терина. Обърнете и внимателно отстранете фолиото. Украсете по желание. Аз украсих с цветове от горски слез, който е билка и с листенца от градински чай. С много остър нож нарежете на парчета. Рязането е като при торта. Без много движения, като при рязане с трион.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар