сряда, 10 юни 2015 г.

Шоколадов чийзкейк с лешници @


Продукти за тава с диаметър 18-20см
адаптирано от 500 cakes
120гр бисквити – аз използвах пълнозърнести, без захар
50гр смлени печени лешници
2 супени лъжици какао
80гр разтопено масло
200гр черен шоколад
400гр крем сирене на стайна температура (използвах Филаделфия)
240гр заквасена сметана
150гр пудра захар
1 супена лъжица какао
2 супени лъжици брашно
4 яйца на стайна температура
Напръскваме със спрей или намазваме форма за торта с разкопчаващи се стени. Диаметърът на моята бе 16см, затова кейка стана много висок, но и ми остана малко от сместа, която нямаше как да използвам. Затова препоръчвам диаметър 18-20см. В купа се смесват смлените бисквити, лешници, какао и разтопеното масло. Разбъркват се до получаването на лепкаво тесто и се разпределя на дъното на формата, като се пресова добре. Слага се в хладилник за 30 минути или в камерата за 15.
Фурната се загрява на 170С. Шоколадът се разтопява и се оставя да се охлади. Крем сиренето се разбива на пухкав крем и към него се добавят заквасената сметана, захарта и яйцата, едно по едно. Добавят се брашното, какаото и най-накрая шоколадът. Всичко се разбърква много добре, не трябва да остават бучки. Сместа се изсипва върху охладената подложка и цялата тортена форма се обвива с 4-5 слоя алуминиево фолио. Това предпазва от навлизане на вода при печенето. Формата се поставя в дълбок съд, налива се вода около 4-5см и се пече около 50-60минути. В края трябва да бъде опечено, но при разклащане в средата трябва да бъде като желе. Изважда се и се оставя да изстине, след което се прибира в хладилник за най-малко 6 часа, или за през нощта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар