Шведска бадемова торта- Бон апети @
за тестото:
150 г бадеми
200 г захар
5 белтъка
за крема:
5 жълтъка
100 мл прясно мляко
100 г захар
175 г краве масло
филирани бадеми за поръсване
Начин на приготвяне:
Белтъците се разбиват на сняг с миксер и постепенно се прибавя захарта. Слагат се натрошените (смлените) бадеми.
Сместа се разпределя по равно в две форми за торта с диаметър 22 см,
върху които има хартия за печене. Блатовете се пекат в загрята на 180
градуса фурна, с вентилатор, за 25 минути. След това се оставят да
изстинат.
Филираните бадеми се запича на сух тиган.
Жълтъците се разбиват със захарта с телена бъркалка, прибавя се млякото и
сместа се слага на слаб огън, докато станат на крем, но не и да
завирят. След това сместа се шокира в съд с лед.
Маслото, предварително оставено на стайна температура, се нарязва на
малки парченца и се слага в крема. Разбърква се и се оставя кремът да
изстине.
Единият блат се намазва с част от крема и отгоре се покрива с втория.
Тортата се намазва отгоре и отстрани с останалия крем. Поръсва се с
филираните бадеми. Оставя за 6 часа на студено.
Няма коментари:
Публикуване на коментар