сряда, 10 юни 2015 г.

Ориз Басмати със зеленчуци – по Аюрведа @

ПРОДУКТИ:
  • 250-300 гр. ориз Басмати (направете си сами сметката – 1 кг. ориз стига за 20 порции)
  • 1-2 картофа
  • 1 голяма или няколко по-малки глави карфиол
  • 3-4 моркова
  • 1-2 тиквички
  • Подправки цели: черен пипер, карамфил, кимион, дафинов лист, канела
  • Подправки смлени: куркума + кориандър
  • сол на вкус (хималайска или келтска)
  • студено-пресован зехтин
Важно е да се снабдим с тенджера с дебело дъно и дебели стени по възможност. С капак, който плътно я захлупва, без да излиза въздух отникъде.
Също така е важно котлона ни да може бързо да нагрява и бързо да се охлажда, това е много важно в приготвянето на този ориз. 
  • Оризът се измива 2-3 пъти в тенджерата. Оставя се накиснат с вода 2 пръста над нивото на продукта за 20 – 30 минути.
  • Нарязваме зеленчуците на кубчета (особено картофите е хубаво да са на малки кубчета) и нарязваме морковите на кръгчета.
  • В тенджерата загряваме на среден огън масло Гхи (или друга растителна мазнина), което да покрива дъното 2-3 мм. Добавяме сместта от цели подправки и запържваме леко. Отгоре изсипваме зеленчуците. Отгоре изсипваме веднага ориза с малко вода. Водата да е около 1 пръст над ориза. Отгоре изсипваме сместта от смлени подправки (куркума + кориандър). Слагаме сол на вкус. Объркваме добре и изчакваме водата да заври без похлупак. В момента, в който водата заври, преместваме тенджерата на слаб огън, слагаме плътно похлупака и не вдигаме до края на готвенето. То обикновено трае 7-8-9 мин. За това време оризът поема водата, а зеленчуците се сваряват от парата де факто.
  • Оризът ще познаете, че е готов ако вземете няколко зрънца, стриете ги между пръстите на ръцете си и от тях се получи топче като силикон. Без да има твърди частици в него. И не прекалено меко и кашкаво.
  • След като махнете от огъня поръсвате обилно със зехтин. Разбърквате, но внимателно и само няколко пъти. Обръщате сместа – оризът отдолу да дойде отгоре. За да излезе парата и влагата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар