240 гр. тъмен шоколад /50% какао/
160 гр. масло
150 гр. /1 ч.чаша от 200 мл./ захар
4 яйца
1 с.л какао за поръсване
алуминиево фолио за покриване
Фурната се загрява на 175 С.
Форма /тава с размери
20х20 см./ се намазнява, като на дъното се поставя изрязан лист хартия
за печене. Поръсва се с 1 с.л. какао, излишното се отстранява, с
почукване.
Подготвя се и друга тава, с по-голям размер, където ще се пече тортата на водна баня.
На котлона в съд с вода
се поставя друг, са който се начупва шоколадът и маслото. На водна баня
при умерен огън се стопяват до сладка смес. Маха се от котлона и оставя
леко да се охлади. През това време се разбиват с миксер, до побеляване и
уплътняване 4 –те яйца и чашата захар. Към тях, с продължаващо
разбъркване се налива маслено-шоколадовата смес. Обединяват се и изливат
в намаслената и поръсена с какао тавичка. Покрива се с алуминиево
фолио, като се завива около стените. Поставя се в по-голямата форма и се
налива топла вода /може да се използва тази, от разтопяването на
шоколада/ да средата от височината на съда.
Пече на водна баня около
1 час за по- мек сладкиш и около 1 час и 10 мин. за по-плътна
структура. Изважда се от фурната, маха се от съда с водата, фолиото и
оставя да се охлади напълно /мин. 2 часа/, най –добре за ден, може и
два. След охлаждането се съхранява в хладилник.
Няма коментари:
Публикуване на коментар