вторник, 9 юни 2015 г.

Торта Фантазия- Йоли @

Продукти

300 + 200 + 100 г натурален шоколад
400 + 100 мл течна сметана за разбиване
150 г бишкоти
40 г масло
500 г маскарпоне
300 г рикота
100 г захар
ванилия
300 г малини



Приготвяне

* Предният ден преди на започнете да правите тортата загрейте на слаб огън 400 мл сметана и 300 г шоколад. Разбъркайте докато се стопи шоколада и получите гладък крем. Може да направите това и в микровълнова фурна. Охладете крема и го приберете в хладилника.

* За основата натрошете на ситно бишкотите. В съд с незалепващо покритие стопете маслото заедно с 200 г шоколад. Отново може да направите това в микровълнова фурна на слаба температура. Сипете сместа при бишкотите. Разбъркайте с лъжица за да се разпредели равномерно шоколада навсякъде.

* Покрийте тортена чиния с хартия за печене. Поставете ринг за торта. Добре е да облепите стените му с ацетатна хартия за да може след това да отлепите без проблеми тортата. Сипете бишкотените трохи и ги притиснете с пръсти или лъжица. Трябва да получите плътна основа.

* В купа с бъркалка разбъркайте маскарпонето, рикотата, захарта и ванилията. Не ползвайте миксер за да не се разводни крема от високите обороти.

* Извадете шоколадовия крем от хладилника и го разбийте с миксер до сгъстяване.

* Върху бишкотите сипете с лъжица тук - там купчинки от белия крем и тук - там купчинки от шоколадовия. Между тях сложете малини. Не се стремете да е равно и подредено. Истинска прелест е при разрязването на тортата всяко парче да е различно. Загладете с шпатула като леко я намокрите. Приберете тортата в хладилника за 2 часа.

* Направете глазурата като загреете на слаб огън 100 мл сметана и 100 г шоколад. Разбъркайте на гладък крем. Излишно е да повтарям, че и това може да направите в микровълнова фурна.

* Извадете тортата от хладилника и отстранете ринга и ацетатната хартия. Залейте тортата с глазурата и украсете по желание.

Няма коментари:

Публикуване на коментар