Продукти
300 + 200 + 100 г натурален шоколад
400 + 100 мл течна сметана за разбиване
150 г бишкоти
40 г масло
500 г маскарпоне
300 г рикота
100 г захар
ванилия
300 г малини
Приготвяне
* Предният ден преди на започнете да правите тортата загрейте на слаб
огън 400 мл сметана и 300 г шоколад. Разбъркайте докато се стопи
шоколада и получите гладък крем. Може да направите това и в микровълнова
фурна. Охладете крема и го приберете в хладилника.
* За основата натрошете на ситно бишкотите. В съд с незалепващо покритие
стопете маслото заедно с 200 г шоколад. Отново може да направите това в
микровълнова фурна на слаба температура. Сипете сместа при бишкотите.
Разбъркайте с лъжица за да се разпредели равномерно шоколада навсякъде.
* Покрийте тортена чиния с хартия за печене. Поставете ринг за торта.
Добре е да облепите стените му с ацетатна хартия за да може след това да
отлепите без проблеми тортата. Сипете бишкотените трохи и ги притиснете
с пръсти или лъжица. Трябва да получите плътна основа.
* В купа с бъркалка разбъркайте маскарпонето, рикотата, захарта и
ванилията. Не ползвайте миксер за да не се разводни крема от високите
обороти.
* Извадете шоколадовия крем от хладилника и го разбийте с миксер до сгъстяване.
* Върху бишкотите сипете с лъжица тук - там купчинки от белия крем и тук
- там купчинки от шоколадовия. Между тях сложете малини. Не се стремете
да е равно и подредено. Истинска прелест е при разрязването на тортата
всяко парче да е различно. Загладете с шпатула като леко я намокрите.
Приберете тортата в хладилника за 2 часа.
* Направете глазурата като загреете на слаб огън 100 мл сметана и 100 г
шоколад. Разбъркайте на гладък крем. Излишно е да повтарям, че и това
може да направите в микровълнова фурна.
* Извадете тортата от хладилника и отстранете ринга и ацетатната хартия.
Залейте тортата с глазурата и украсете по желание.
Няма коментари:
Публикуване на коментар