Необходими продукти:
За тортата:
225 г шоколад според предпочитанията (моят беше млечен, заради синът ми)
85 г (6 с.л.) бесзолно масло
6 големи жълтъка
6 големи белтъка
1/2 чаша захар
1 ампула ванилия (или 2-3 прахчета)
За ганаша:
275 г полусладък или горчив шоколад (аз използвах останалите 75 грама млечен шоколад и добавих 200 грама полусладък)
30 г (2 с.л.) масло
1 чаша течна сметана (неподсладена)
225 г шоколад според предпочитанията (моят беше млечен, заради синът ми)
85 г (6 с.л.) бесзолно масло
6 големи жълтъка
6 големи белтъка
1/2 чаша захар
1 ампула ванилия (или 2-3 прахчета)
За ганаша:
275 г полусладък или горчив шоколад (аз използвах останалите 75 грама млечен шоколад и добавих 200 грама полусладък)
30 г (2 с.л.) масло
1 чаша течна сметана (неподсладена)
За декорация:
Начин на приготвяне:
Предварително загряваме фурната до 135 С.
Покриваме дъното на 22 см форма за торти с подвижен ринг с хартия за печене, намасляваме добре и хартията, и стените на ринга и поръсваме леко с какао.
В голяма термоустойчива купа изсипваме начупения на дребно шоколад (или шоколадовия чипс) и маслото и разтопяваме на водна баня. Разбъркваме, докато се получи гладка маса и оставяме да поизстине.
В друга купа разбиваме белтъците на пяна, добавяме ванилията и добавяме постепенно и захарта. Разбиваме, докато се получи твърдо и гладко тесто за целувки.
Внимателно добавяме жълтъците към поизстиналата шоколадова маса, един по един и разбъркваме добре след всяко добавяне.
Смесваме около ¼ от разбитите белтъци и захарта с шоколадовата смес и разбъркваме внимателно. Внимателно добавяме имостаналото целувчено тесто и разбъркваме докато сесмесят напълно.
Изсипваме сместа в намаслената форма за печене и заглаждаме. Печем в предварително загрята на 135 С около 45-50 минути.
Охлаждаме напълно върху решетка.
Междувременно приготвяме ганаша.
Покриваме дъното на 22 см форма за торти с подвижен ринг с хартия за печене, намасляваме добре и хартията, и стените на ринга и поръсваме леко с какао.
В голяма термоустойчива купа изсипваме начупения на дребно шоколад (или шоколадовия чипс) и маслото и разтопяваме на водна баня. Разбъркваме, докато се получи гладка маса и оставяме да поизстине.
В друга купа разбиваме белтъците на пяна, добавяме ванилията и добавяме постепенно и захарта. Разбиваме, докато се получи твърдо и гладко тесто за целувки.
Внимателно добавяме жълтъците към поизстиналата шоколадова маса, един по един и разбъркваме добре след всяко добавяне.
Смесваме около ¼ от разбитите белтъци и захарта с шоколадовата смес и разбъркваме внимателно. Внимателно добавяме имостаналото целувчено тесто и разбъркваме докато сесмесят напълно.
Изсипваме сместа в намаслената форма за печене и заглаждаме. Печем в предварително загрята на 135 С около 45-50 минути.
Охлаждаме напълно върху решетка.
Междувременно приготвяме ганаша.
Обръщаме напълно изстиналата торта върху решетка, заливаме с около ½ от ганаша и го разнасяме внимателно, да покрие тортата равномерно. Оставяме известно време да стегне и покриваме с останлата част от ганаша, леко затоплен на водна баня, като този път може да разнесем сместа като гладък и равномерен слой или да напръскаме или декорираме тортата с ганаша, както ни каресва.
Оставяме да се охлади напълно и внимателно прехвърляме върху поднос или тортена чиния. Режем тортата с остър, предварително затоплен, но сух нож.
Няма коментари:
Публикуване на коментар