сряда, 10 юни 2015 г.

Двойно шоколадова торта без брашно @

Необходими продукти:

За тортата:

225 г шоколад според предпочитанията (моят беше млечен, заради синът ми)
85 г (6 с.л.) бесзолно масло
6 големи жълтъка
6 големи белтъка
1/2 чаша захар
1 ампула ванилия (или 2-3 прахчета)

За ганаша:

275 г полусладък или горчив шоколад (аз използвах останалите 75 грама млечен шоколад и добавих 200 грама полусладък)
30 г (2 с.л.) масло
1 чаша  течна сметана (неподсладена)

За декорация:

10-ина пресни ягоди (по желание)
Начин на приготвяне:

Предварително загряваме фурната до 135 С.

Покриваме дъното на 22 см форма за торти с подвижен ринг с хартия за печене, намасляваме добре и хартията, и стените на ринга и поръсваме леко с  какао.

В голяма термоустойчива купа изсипваме начупения на дребно шоколад (или шоколадовия чипс) и маслото и разтопяваме на водна баня. Разбъркваме,  докато се получи гладка маса и оставяме да поизстине.

В друга купа разбиваме белтъците на пяна, добавяме ванилията и добавяме постепенно и захарта. Разбиваме, докато се получи твърдо и гладко тесто за целувки.

Внимателно добавяме жълтъците към поизстиналата шоколадова маса, един по един и разбъркваме добре след всяко добавяне.

Смесваме около ¼ от разбитите белтъци и захарта с шоколадовата смес и разбъркваме внимателно. Внимателно добавяме имостаналото целувчено тесто и разбъркваме докато сесмесят напълно.

Изсипваме сместа в намаслената форма за печене и заглаждаме. Печем в предварително загрята на 135 С около 45-50 минути.

Охлаждаме напълно върху решетка.

Междувременно приготвяме ганаша. 

В съд с двойно дъно или термоустойчива купа на водна баня изсипваме течната сметана и маслото и загряваме добре. Добавяме около ¾ от начупения на дребно шоколад (или шоколадов чипс) и разбъркваме, докато шоколадът се разтопи напълно - ако е необходими, връщаме за малко сместа на слаб огън или във водната баня . Добавяме останалата ¼ шоколад и разбъркваме, докато се получи лъскава гладка маса.

Обръщаме напълно изстиналата торта върху решетка, заливаме с около ½ от ганаша и го разнасяме внимателно, да покрие тортата равномерно. Оставяме известно време да стегне и покриваме с останлата част от ганаша, леко затоплен на водна баня, като този път може да разнесем сместа като гладък и равномерен слой или да напръскаме или декорираме тортата с ганаша, както ни каресва.

Оставяме да се охлади напълно и внимателно прехвърляме върху поднос или тортена чиния. Режем тортата с остър, предварително затоплен, но сух нож.


Няма коментари:

Публикуване на коментар