Продукти за кръгла тава с диамеър 26 см:
1 чаена чаша белтъци (8-10 белтъка, в зависимост от големината на яйцата)
125 гр масло – едно малко пакетче
1 чаена чаша бяло пшеничено брашно
2/3 + 1/3 чаена чаша захар
1 чаена чаша сурови бадеми
1 шепа филирани бадеми
щипка сол
½ шишенце ванилова есенция
Приготовление:
Целите бадеми са бланшират във вряла вода за 2-3 минути, след това се
охлаждат и се обелват. Подсушават се. Заедно със 2/3 чаена чаша от
захарта се смилат в кухненсикя блендер. Смесват се с пресятото брашно и
добре се разбърква
Маслото се разтопява в сух тиган на слаб до умерен огън. Оставя се
докато започнат да се образуват балончета и маслото започне да
покафенява. Отстаранява се от котлона и се оставя да се охлади докато
стане приятно топло на пипане, прибавя се ваниловата есенция
В суха, чиста купа се разбиват белтъците заедно със щипката сол
докато сместа започне леко да се сгъстява и да се оформя пяна. Добавя се
останалата захар и продължава да се бие докато се оформят меки
връхчета.
Към белтъчната смес се добавя последователно на третини, като се
редуват, брашното и маслото. Разбърква се леко със шпатула като се
загребва от краищата и се обръща към средата на сместта. Когато
брашното и маслото се поемат, сместа се изсипва в предварително застлана
с хартия за печене тава. Стените и се намазват с масло. Повърхността се
заглажда и се поръсва със шепата филирани бадеми.
Пече се около 50 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Проверява се с клеча за зъби, като тя трябва да излезе суха, за да е
опечен сладкишът.
Оставя се да се охлади напълно, преди да се освободи от формата
Сервира се с бита сметана, сладолед и плодове
Няма коментари:
Публикуване на коментар