сряда, 10 юни 2015 г.

Октопод на скара по средиземноморски @

Продукти

Начин на приготвяне

  1. Почистваме октопода, измиваме го и първо махаме човката - тя се намира в средата на тялото, проверяваме дали главата и качулката са почистени, дали няма дребни камъчета и други замърсявания. 
  2. Слагаме октопода в марината, приготвена от водата, лука, моркова, целината, черния пипер, дафиновите листа, чесъна, винения оцет, червеното вино и две коркови тапи. Корковите тапи се използват при приготвянето на октоподи от векове, тъй като в корка има ензим, който прави месото им по-крехко.
  3. Слагаме тенджерата на котлона и я оставаме да къкри. (Един средно голям октопод се сварява за 30-40 минути). 
  4. Отцеждаме октопода и го нарязваме – отрязваме пипалата и нарязваме тялото. 
  5. Слагаме парчетата в купа и мариноваме за скарата със счукан чесън и пресен риган, накълцан на ситно. 
  6. Оставяме да престои поне половин час в хладилник. Междувременно нагряваме скарата добре. 
  7. Трябва да е силно загрята, за да „запечата” месото. Когато го сложим на скарата, поливаме с малко зехтин. 
  8. Докато октоподът е още на скарата, го обливаме със сока на половин лимон. 
  9. Сервираме с печени зеленчуци по избор.

Няма коментари:

Публикуване на коментар