Не искам да преувеличавам, но тази торта ми е абсолютен фаворит до
момента. Различна от типичните крем-блат, крем - блат. Самият блат
толкова се напоява от кремовете, текстурата става мека и много приятна
за небцето. Хрупкащите карамелени парчета и ядки още повече засилват
вкуса на нещо, което не очакваш да вкусиш и в последния момент усещаш
карамела.
Вълшебство на вкусове и аромат. И ако все още не сте разбрали препоръчвам тортата горещо! :)
Вълшебство на вкусове и аромат. И ако все още не сте разбрали препоръчвам тортата горещо! :)
Продукти
За блатовете: (продуктите са за 1 блат)
2 белтъка
1/2 суп.л. захар
1/2 суп.л. брашно
40 г смлени лешници (сурови)
За жълтия крем: (продуктите са за цялата торта)
10 жълтъка
10 суп. л. захар
5 1/2 суп.л. брашно
ванилова есенция или ванилия на прах
340 мл мляко
170 г масло
За белия крем: 200 мл сладкарска сметана
За карамеловия пълнеж:
200 г захар
1 суп. л. оцет
5-6 суп.л. вода
120 г едро смелени лешници
Приготвяне
За да направите тортата ще са ви необходими 3 белтъчни блата. Имайте предвид, че блатовете, направени предимно от белтък не се надигат много и не бухват това да не ви притеснява. Увеличете количеството продукти според блатовете. Разбийте белтъците на пяна, прибавете захарта и продължавайте с разбиването. Накрая постепенно сложете брашното и ситно стритите лешници и разбъркайте сместа с лъжица, не използвайте миксер, тъй като сместа ще спадне. * За да не спада сместа и ако печете блатовете един след друг, е добре да разбивате продуктите за всеки блат отделно, а не да направите цялото количество и да я държите в хладилника.
Печете
в тава, предварително покрита с хартия за печене на 170С фурна около 25
минути. На 15-тата минута блата започва да покафенява отстрани,
оставете го да се изпече добре от всички страни, но да не прегори.
Извадете и оставете да изстине. Повторете същото с останалите продукти и
два блата.
За да
направите така вкусния и приятен жълт крем сложете жълтъците в малка
тенджерка, заедно със захарта, ванилията, брашното и млякото. Загрейте
котлона постепенно и разбърквайте, докато се получи единна смес. Махнете
от котлона и оставете да изстине добре - поне 1 час. Прибавете към
изстиналия крем, предварително разбитото масло. Разбийте с миксера
докато кремът стане гладък и без бучки.
Приготвянето
на карамелените парчета става много лесно - оставете на котлона да
заврят захарта, смесена с водата. Варете захарта, докато се разтопи
напълно. Добавете оцета. Варете докато се карамелизира. Най-накрая
добавете лешниците. Сместа трябва да гъста. Изсипете сместа върху хартия
за печене - на тънък пласт. След като се охлади с помощта на точилка
начупете карамелените парчета.
Разбийте
сметаната на пяна и добавете карамелените парчета в нея.
Започваме да редим тортата: блат - жълт крем- бял крем; блат - жълт
крем- бял крем. Отгоре измазваме с жълтия крем и слагаме парченцата
карамел.
Можете да украсите по желание.
Няма коментари:
Публикуване на коментар