за 3 мини тортички с диаметър 7см и височина 5.5см
Продукти за бишкотите:
от книгата Le Cordon Bleu Patisserie Foundations Classic Recipes
2 яйца, разделени белтъци от жълтъци
60г фина захар
60г брашно
пудра захар за поръсване
от книгата Le Cordon Bleu Patisserie Foundations Classic Recipes
2 яйца, разделени белтъци от жълтъци
60г фина захар
60г брашно
пудра захар за поръсване
Фурната се загрява на 180°C.
Белтъците се разбиват на сняг с 1/3 от захарта, докато се получат върхове.
Жълтъците се разбиват с останалата захар, докато изсветлеят и се сгъстят (3-4 минути).
Белтъците се добавят към жълтъците на 2-3 пъти и се разбъркват внимателно със силиконова шпатула.
Целта е обемът на белтъците да се запази, което в последствие допринася за въздушната текстура на бишкотите.
Брашното се пресява и се добавя на 2-3 пъти към сместа като отново се разбърква леко.
Тестото се слага в пош с кръгъл накрайник и се шприцоват бишкоти с дължина около 7-8см върху хартия за печене.
Поръсват се обилно с пудра захар и се пекат около 8 минути в предварително загрята фурна.
Когато са готови се охлаждат върху метална скара и след това се отлепват.
Белтъците се разбиват на сняг с 1/3 от захарта, докато се получат върхове.
Жълтъците се разбиват с останалата захар, докато изсветлеят и се сгъстят (3-4 минути).
Белтъците се добавят към жълтъците на 2-3 пъти и се разбъркват внимателно със силиконова шпатула.
Целта е обемът на белтъците да се запази, което в последствие допринася за въздушната текстура на бишкотите.
Брашното се пресява и се добавя на 2-3 пъти към сместа като отново се разбърква леко.
Тестото се слага в пош с кръгъл накрайник и се шприцоват бишкоти с дължина около 7-8см върху хартия за печене.
Поръсват се обилно с пудра захар и се пекат около 8 минути в предварително загрята фурна.
Когато са готови се охлаждат върху метална скара и след това се отлепват.
Продукти за муса:
3-4г желатин*
150г кисело мляко (ползвах гръцки йогурт без мазнини, който беше изключително гъст)
50г течен мед
150мл животинска, неподсладена сметана
25г пудра захар
фина настъргана кора от 2 лаймa
шепа къпини
3-4г желатин*
150г кисело мляко (ползвах гръцки йогурт без мазнини, който беше изключително гъст)
50г течен мед
150мл животинска, неподсладена сметана
25г пудра захар
фина настъргана кора от 2 лаймa
шепа къпини
*казвам 3-4г, защото знам колко е трудно да се измери
с везна толкова малко количество
Желатинът се разтваря в 3-4 супени лъжици студена вода
и се оставя да набъбне.
Киселото мляко, меда и кората от лайм се смесват.
Желатинът се разтопява на водна баня и се добавя към киселото мляко.
Сместа се оставя върху купа с лед за около 5-10 минути, докато започне желиращия процес.
Разбърква се от време на време.
Сметаната се разбива до меки върхове заедно с пудрата захар и се добавя на части към киселото мляко.
Киселото мляко, меда и кората от лайм се смесват.
Желатинът се разтопява на водна баня и се добавя към киселото мляко.
Сместа се оставя върху купа с лед за около 5-10 минути, докато започне желиращия процес.
Разбърква се от време на време.
Сметаната се разбива до меки върхове заедно с пудрата захар и се добавя на части към киселото мляко.
Сглобяване:
Бишкотите се подравняват от единия край с нож и се подреждат във вътрешната страна на ринговете (7х5,5см).
Напълват се с мус до 1/3 от обема, след което се поставят цели къпини и се допълват с мус.
Тортичките се слагат в хладилника да стегнат за поне 3-4 часа, след което се декорират според личните предпочитания.
В случая аз съм използвала цяла къпина, листенце мента и резен лайм.
Горещо препоръчвам да се сервира с чаша домашна лайменада, приготвена от пресен сок от лайм, захарен сироп, листа мента и много лед (който при мен липсва, защото нямаме камера).
Бишкотите се подравняват от единия край с нож и се подреждат във вътрешната страна на ринговете (7х5,5см).
Напълват се с мус до 1/3 от обема, след което се поставят цели къпини и се допълват с мус.
Тортичките се слагат в хладилника да стегнат за поне 3-4 часа, след което се декорират според личните предпочитания.
В случая аз съм използвала цяла къпина, листенце мента и резен лайм.
Горещо препоръчвам да се сервира с чаша домашна лайменада, приготвена от пресен сок от лайм, захарен сироп, листа мента и много лед (който при мен липсва, защото нямаме камера).
Няма коментари:
Публикуване на коментар