сряда, 5 октомври 2016 г.

Амарети торта (Бадемова торта) @

Продукти за 3 бадемови блата (23 см):

150 г смлени, белени бадеми
4 белтъка
200 г кафява захар
1 ванилия

продукти за крема:

1 л. прясно мляко
12 с.л. захар
8 с.л. с връх брашно
4 жълтъка
2 ванилии
70 г меко масло
3 с.л. заквасена сметана
80 г фино смлени, белени бадеми
100 г натурален шоколад

200 г бисквити амарети
50 мл. ром
сокът от половин портокал

продукти за шоколадовия ганаш:

150 мл. сладкарска сметана
100 г натурален шоколад
500 г ягоди за украса
Загрейте фурната на 170 градуса.

Смелете бадемите за блатовете фино в блендер. Отделете белтъците от жълтъците, Запазете жълтъците за крема. 
Разбийте белтъците на сняг, като постепенно добавяте захарта. Добавете и ванилията. Накрая на части добавете фино смлените бадеми, като внимателно разбърквате с шпатула, за да запазите максимално въздуха в сместта. Вземете хартия за печене и я изрежете с големината на тавата за печене. Поставете отгоре формата за торта, нагласена на размера, който желаете и внимателно очертайте окръжност с молив. Обърнете хартията и нанесете от сместа във формата на окръжност. Разпределете сместа по равно на три части. Печете блата около 12-13 минути, до порозовяване. Не го препичайте. По същия начин изпечете и другите бадемови блатове. Охладете ги добре. 
Загрейте прясното мляко в тенджера, без да кипва. През това време смесете в купа захарта, брашното и ванилиите за крема. Сложете 4-те жълтъка и разбъркайте, след което налейте топлото прясно мляко. Разбийте добре с миксер на ниска степен, след това върнете цялата смес на котлона отново и бъркайте на ниска степен, до сгъстяване. 
Разбийте мекото масло с миксер. Охладете го. Добавете го в крема, сложете и заквасената сметана. Разбийте крема добре. Разделете го на две половини. В едната половина сложете смлени бадеми, а в другата стопен на водна баня шоколад. 
Стегнете в ринга единия блат, като го поставите върху картонена подложка или поднос. Намажете отгоре малко от белия крем. Подредете амаретките една до друга върху крема. Напръскайте ги със смес от ром и портокалов сок. Ако желаете можете леко да ги топнете в сместа. Отгоре ги покрийте с пласт от шоколадовия крем. Поставете втория блат. Намажете отново с бял крем, подредете напоени амарети и отново покрийте с шоколадов крем. По същия начин процедирайте и с последния блат - завършете с бял крем. Приберете тортата да стегне за няколко часа. Прокарайте мокър нож по ръба и внимателно отстранете ринга.
Загрейте сметаната на котлона до клокване. Сложете в нея шоколада и бъркайте до хомогенност на ганаша. Охладете го и го излейте върху тортата, така че небрежно да се стече по ръба. подредете половинки ягоди по борда, като ги "залепвате" с малко от ганаша. Поръсете фино със смлени бадеми и декорирайте с ягодки.
Охладете добре и поднесете на другия ден.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар