150 г смлени, белени бадеми
4 белтъка
200 г кафява захар
1 ванилия
продукти за крема:
1 л. прясно мляко
12 с.л. захар
8 с.л. с връх брашно
4 жълтъка
2 ванилии
70 г меко масло
3 с.л. заквасена сметана
80 г фино смлени, белени бадеми
100 г натурален шоколад
200 г бисквити амарети
50 мл. ром
сокът от половин портокал
продукти за шоколадовия ганаш:
150 мл. сладкарска сметана
100 г натурален шоколад
500 г ягоди за украса
Загрейте фурната на 170 градуса.
Смелете бадемите за блатовете фино в блендер. Отделете белтъците от жълтъците, Запазете жълтъците за крема.
Разбийте белтъците на сняг, като постепенно добавяте захарта. Добавете и
ванилията. Накрая на части добавете фино смлените бадеми, като
внимателно разбърквате с шпатула, за да запазите максимално въздуха в
сместта. Вземете хартия за печене и я изрежете с големината на тавата за
печене. Поставете отгоре формата за торта, нагласена на размера, който
желаете и внимателно очертайте окръжност с молив. Обърнете хартията и
нанесете от сместа във формата на окръжност. Разпределете сместа по
равно на три части. Печете блата около 12-13 минути, до порозовяване. Не
го препичайте. По същия начин изпечете и другите бадемови блатове.
Охладете ги добре.
Загрейте прясното мляко в тенджера, без да кипва. През това време
смесете в купа захарта, брашното и ванилиите за крема. Сложете 4-те
жълтъка и разбъркайте, след което налейте топлото прясно мляко. Разбийте
добре с миксер на ниска степен, след това върнете цялата смес на
котлона отново и бъркайте на ниска степен, до сгъстяване.
Разбийте мекото масло с миксер. Охладете го. Добавете го в крема,
сложете и заквасената сметана. Разбийте крема добре. Разделете го на две
половини. В едната половина сложете смлени бадеми, а в другата стопен
на водна баня шоколад.
Стегнете в ринга единия блат, като го поставите върху картонена подложка
или поднос. Намажете отгоре малко от белия крем. Подредете амаретките
една до друга върху крема. Напръскайте ги със смес от ром и портокалов
сок. Ако желаете можете леко да ги топнете в сместа. Отгоре ги покрийте с
пласт от шоколадовия крем. Поставете втория блат. Намажете отново с бял
крем, подредете напоени амарети и отново покрийте с шоколадов крем. По
същия начин процедирайте и с последния блат - завършете с бял крем.
Приберете тортата да стегне за няколко часа. Прокарайте мокър нож по
ръба и внимателно отстранете ринга.
Загрейте сметаната на котлона до клокване. Сложете в нея шоколада и
бъркайте до хомогенност на ганаша. Охладете го и го излейте върху
тортата, така че небрежно да се стече по ръба. подредете половинки ягоди
по борда, като ги "залепвате" с малко от ганаша. Поръсете фино със
смлени бадеми и декорирайте с ягодки.
Охладете добре и поднесете на другия ден.
Няма коментари:
Публикуване на коментар