сряда, 5 октомври 2016 г.

Шоколадова торта- Вкуснотека

Продукти за два правоъгълни блата с размери 33:24 см:


5 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
3 ч.ч. смлени орехи
2 с.л. брашно
2 с.л. натурално какао
2 ванилии

продукти за крема:

1 литър прясно мляко
12 с.л. захар
8 с.л. с връх брашно
4 жълтъка
2 ванилии

250 г масло
200 г натурален и млечен шоколад
продукти за шоколадовия ганаш:

200 мл сладкарска сметана
200 г натурален шоколад
Блатове:

Започнете със сместа за блатовете. Разбийте белтъците на сняг. Постепенно прибавете половината захар като продължавате да разбивате докато се абсорбира захарта. Разбийте жълтъците с останалата захар на крем докато побелеят. В отделена купа смесете сухите съставки - орехите, какаото, брашното и ванилията. Пригответе сместа за блата като към жълтъчната смес прибавяте сухите съставки и белтъците като ги редувате. Бъркайте внимателно с лопатка или с тел за разбиване. Изпечете тестото на две кори в правоъгълна форма в предварително загрята на 170* фурна.
Крем:

Загрейте млякото на котлона, без да завира. Смесете захарта с брашното и ванилията. Към тях прибавете жълтъците и постепенно разредете с млякото като бъркате непрекъснато. Върнете на котлона и сварете гъст крем и го оставете да се охлади. Охладете. Разбийте маслото и го прибавете към студения крем. Разтопете шоколадите на водна баня и ги добавете. Разбъркайте всичко още веднъж с миксер.

Сглобяване:

Сглобете тортата като слепвате блатовете с крем. Намажете я отстрани и отгоре и загладете добре. Завършете с крем. Не махайте формата.
Клокнете сметаната на котлона. Добавете шоколада и разбъркайте до гладкост. Излейте го върху тортата и заравнете. Оставете за едно денонощие да стегне добре в хладилника. На сутринта отстранете формата и декорирайте по избор. 
Аз облепих с домашни целувки, които направих от останалите ми белтъци от тортата. Ръководих се от рецептата, посочена от Супичка, която е много точна, но ги направих по-тънки и ги суших само два часа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар