5 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
3 ч.ч. смлени орехи
2 с.л. брашно
2 с.л. натурално какао
2 ванилии
продукти за крема:
1 литър прясно мляко
12 с.л. захар
8 с.л. с връх брашно
4 жълтъка
2 ванилии
250 г масло
1 1/2 ч.ч. захар
3 ч.ч. смлени орехи
2 с.л. брашно
2 с.л. натурално какао
2 ванилии
продукти за крема:
1 литър прясно мляко
12 с.л. захар
8 с.л. с връх брашно
4 жълтъка
2 ванилии
250 г масло
200 г натурален и млечен шоколад
продукти за шоколадовия ганаш:
200 мл сладкарска сметана
200 г натурален шоколад
Блатове:
Започнете със сместа за блатовете. Разбийте белтъците на сняг.
Постепенно прибавете половината захар като продължавате да разбивате
докато се абсорбира захарта. Разбийте жълтъците с останалата захар на
крем докато побелеят. В отделена купа смесете сухите съставки - орехите,
какаото, брашното и ванилията. Пригответе сместа за блата като към
жълтъчната смес прибавяте сухите съставки и белтъците като ги редувате.
Бъркайте внимателно с лопатка или с тел за разбиване. Изпечете тестото
на две кори в правоъгълна форма в предварително загрята на 170* фурна.
Загрейте млякото на котлона, без да завира. Смесете захарта с брашното и
ванилията. Към тях прибавете жълтъците и постепенно разредете с млякото
като бъркате непрекъснато. Върнете на котлона и сварете гъст крем и го
оставете да се охлади. Охладете. Разбийте маслото и го прибавете към
студения крем. Разтопете шоколадите на водна баня и ги добавете.
Разбъркайте всичко още веднъж с миксер.
Сглобяване:
Сглобете тортата като слепвате блатовете с крем. Намажете я отстрани и
отгоре и загладете добре. Завършете с крем. Не махайте формата.
Клокнете сметаната на котлона. Добавете шоколада и разбъркайте до
гладкост. Излейте го върху тортата и заравнете. Оставете за едно
денонощие да стегне добре в хладилника. На сутринта отстранете формата и
декорирайте по избор.
Аз облепих с домашни целувки, които направих от останалите ми белтъци от тортата. Ръководих се от рецептата, посочена от Супичка, която е много точна, но ги направих по-тънки и ги суших само два часа.
Няма коментари:
Публикуване на коментар