сряда, 5 октомври 2016 г.

Постен ябълков сладкиш



  • 1 1/2 ябълки
  • 1-2 с.л. червени боровинки /стафиди/
  • 1 непълна ч.ч. фини овесени ядки
  • 120 г пшенично брашно
  • 60 г кафява захар
  • 50 г захар
  • 1 пълна с.л. натурално нишесте
  • 125 г кокосово масло
  • 2 зрънца карамфил
  • 1/2 ч.л. канела
  • 2-3 щипки индийско орехче
  •  3 щипки захар


Обелваме ябълката, нарязваме я на тънки филийки. Покриваме с тях стените и дъното на еднократни формички за печене.



Поръсваме с червени боровинки или стафиди.


В съд наливаме 120 мл студена вода, поръсваме с натурално нишесте и захар. Разбъркваме добре, изчакваме течността да се затопли и да се оформи глазура.


Стриваме карамфила, заедно с канелата, индийското орехче и 3 щипки захар.


След като сместа стане на прах, я прибавяме към нишестето.


Поливаме върху ябълките.


В отделен съд размесваме разтопения маргарин с кафявата захар, разбъркваме добре. Добавяме фините овесени ядки и брашното. Размесваме добре, докато сместа стане на трохи.


Поръсваме с тях ябълките, като притискаме добре. Поставяме сладкиша в средата на предварително загрята фурна. Печем на 180 градуса в продължение на 35-40 мин.




Няма коментари:

Публикуване на коментар